CategoriesScience Class

Science Class: Rent hår

Vi snakker mye om sunt og sterkt hår. Vi har vært innom en del temaer som omhandler nettopp sunt hår, men for å se den store sammenhengen – må vi se på hva rent hår har å si for hårhelsen.

For å kunne se viktigheten av rent hår, så må vi først se på skittent hår…

Vi utsetter håret for mye, hver eneste dag. Vi bleker det, farger det, styler det med varme og sprayer det fult i produkter. Noen av oss bor i ekstremt forurensede områder, vasker det i hardt vann. Vi har blitt så avhengige av oljer og silikoner for at håret skal føles mykt og håndterbart ut, at håret ikke lenger er det samme. Så dersom du føler at hårfargen ikke ble helt riktig denne gangen, eller at krøllene dine faller ut etter noen timer – så betyr det bare at produktrester og mineraler blokkerer fra å ta opp hårfarge og styling.

Sannheten? Med rent hår vil hårfargen bli klarere, K18 Hair Mask fungerer bedre og stylingen varer lengre.  

For å illustrere hvor skittent håret faktisk er har vi tatt en prat med Detox Ekspert og salongeier Sherry Cassel – som har blitt kjent for sine poser med… skitt. Skikkelig ekkelt – men litt kult.

Avhengig av hvilken oppbygning av produkter eller mineraler i håret, bruker Sherry enten en Detox Shampoo eller en avmineraliserende I hår og hodebunn. Også samler hun opp alt som kommer fra håret i poser.
Alle figurene du vil se her er eksempler fra Sherry sitt arbeid for å bringe rent hår til oss alle.
La oss snakke om noen ting som påvirker rent hår og/eller grunner for at noen har havnet i Sherry sin frisørstol.

pH-verdi
Et sunt hår har en optimal pH-verdi på 4.4-5.5. Håret er ganske selvregulerende, noe som betyr at utenom selvpåførte faktorer, har håret ditt alt det trenger for å holde verdiene I sjakk. Med engang du påfører fremmede faktorer til håret kan pH-balansen bli – ubalensert.  (Fremmede faktorer kan være alt fra produkter til vann med en fremmed pH-verdi)

I en optimal tilstand kan hår + hodebunn lykkes med å balansere ting som fuktighet, talgproduksjon og barrierefunksjon, men en ubalanse i pH kan påvirke nivåene av talg + olje som forårsaker skadelig hodebunnsbetennelse. Dette resulterer vanligvis i tørrhet, flass eller olje. Og når det skjer? Vi prøver ofte å løse det med mer produkt. Oh hva er det som gjør at pH-verdien kommer i ubalanse, igjen? Nemlig, produkter.

Ta en titt på denne detoxen Sherry gjorde på helt naturlig hår. Denne personen hadde store oljeansamlinger som ikke kom fra kjemiske eller fargeproblemer. Det kom rett og slett fra overflødig olje.

Produktoppbygging

Overdreven bruk av produkter kan føre til såkallet buildup. Det fører igjen til tettede porer, og kan forhindre sunn hårvekst. Produktoppbyggelse kan også føre til inflammasjon I hodebunn.

Når du har produktoppbyggelse, gjerne fra flere år tilbake… Så vil ikke produktene du bruker lenger være effektive, fordi de ikke har en ren overflate å jobbe på. Produkt, på produkt – på produkt kan føre til fett og livløst hår.

Mineral + metall

En annen factor som er veldig skyldig I oppbygging på håret er mineral og metal fra vannet du vasker håret i. I noen deler av landet inneholder vannet store mengder mineraler og metaller – også kjent som hardt eller mykt vann. Det fører ikke bare til mineraloppbyggelse I håret, men mineralene kan reagere på de andre produktene du bruker – som danner et salt som skaper ENDA mer oppbygging I hår og hodebunn.

Hardt vann er et resultat fra oppløste mineraler, spesifikt kalsium og magnesium. Noen området inneholder vannet kobber, jern og nikkel og andre metal som ikke er bra for håret over tid. Dette fører til tungt og røft hår, misfarging og lite glans. Hårteksturen blir også påvirket, spesielt dersom du har krøller. Har du opplevd at de krøllene du en gang hadde ikke lenger er… krøller?

Dessverre vil dette påvirke fargeresultat negativt. Frisøren din må jobbe ekstra hardt for å få fargen jevn, og ikke minst I de rette tonene som du ønsker. Metall akselererer oksidierte reaksjoner I kjemiske behandlinger, som kan føre til enda mer skadet hår eller ujevn farge. Både du og frisøren ender opp misfornøyde.

Mange av oss vasker håret med vann som ikke er perfekt balansert med riktig pH eller som inneholder metaller og mineraler OG bruker produkt OG kanskje til og med bruker produkt som ikke er perfekt pH-optimalisert for hår og hodebunn.

Bildet ovenfor er fra en to-timers detox Sherry gjorde for en kunde med alle forskjellige typer oppbygging. Den første posen viser mineraler, silikon og oljer med et skjær av grønt fra kobber i vannet. Det er mye oppbygging – oppbygging vi sannsynligvis alle har vært utsatt for.

Det å holde håret rent er ikke bare et spørsmål om sjamponering regelmessig – spesielt ikke en sjampo med feil pH-verdi, noe som kan øke sannsynligheten for skade. Det å holde håret rent er et spørsmål om å forstå de tingene som påvirker hårets renslighet.

Så hvordan holder du håret på optimale nivåer?

  • Bytt ut dusjhodet ditt med et dusjhode som filtrerer ut hardt vann.
  • Vær nøye med mengden produkt du bruker, hva som er i dem, og hvis det er oppført, noter deg pH-verdien. Vi anbefaler å prøve å finne produkter som er optimalisert for hår + hodebunn. Ikke vær redd for å gi håret en Detox! Avhengig av hvor mye oppbygging du har, så kan du godt bruke Detox Shampoo en gang i uken.


    Det er selvfølgelig ikke helt uten grunn at vi snakker om rent hår nå… Vi kommer forresten til å snake MYE mer om rent hår fremover!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *