CategoriesScience Class

SCIENCE CLASS 01: hvor kommer hårets styrke fra?

La oss snakke om styrke. Ikke muskeltypen. Vi ønsker å gjøre det tydelig: hva er det som er ansvarlig for hårets styrke og elastisitet? It’s science, baby!

Vi lærer best visuelt – så la oss forestille oss et tau. Et tau er ikke en enkelt fiber, men snarere sammenvevingen av mange, mange mye mindre tråder. På egen hånd kan en liten streng ikke bære mye vekt; men når den kombineres med tusinvis av andre til et tau eller kabel, kan den bære mye vekt.

HÅRET ER SOM ET TAU

Håret er strukturert på samme måte. Laget opp av massevis av små enheter og underenheter som tvinnes sammen til større tråder og fibre.

Ok – tilbake til tauet. Tenk deg at tauet begynner å frynse seg, de ytre fibrene blir svake og skiller seg både langs x-aksen (bredde) og y-aksen (lengde) når de klippes og vifter ut. Dette tauet kan ikke bære like mye kraft som før; dens styrke har avtatt.

Tenk deg nå at vi tar det slitne tauet, holder det i de to endene og drar i det. UH-OH. I hårverdenen liker vi å kalle det brudd.

Hvis vi reparerer det ødelagte tauet kun på tvers av x-aksen (bredden), vil det ikke bygge tilbake den tapte styrken når du skal dra i det neste gang. Men å gjenopprette bruddene langs y-aksen (lengden) vil gjenopprette hårets evne til å motstå kraft.

Hva med tradisjonelle bondere (f.eks. Olaplex nr. 3)? De dekker meg, ikke sant?

BOND BYGGERE REPARERER KUN MIDLERTIDLIG

Bond-byggere kobler proteinkjeder horisontalt (på tvers av x-aksen), men gjør ingenting for å forsterke vertikale brudd (langs y-aksen eller lengden). For å gjenopprette styrken og elastisiteten til skadet hår, må produktene gjenskape bindinger i keratinkjedene OG mellom disulfidbindinger.

Ikke dra fra oss enda –

Når håret gjennomgår kjemisk behandling eller bleking, brytes keratinkjedene som utgjør den indre strukturen til hårstråene. I håret fungerer keratinkjedene som de minste fibrene i et tau som kommer sammen for å danne bunter, og bidrar til dets styrke. De er den grunnleggende enheten som kombineres for å utgjøre alt hår.

Når disse blir svekket, mister håret sin spenst. Disulfidbindinger blir også forstyrret under kjemiske tjenester, men mer på overflatenivå. Når du kunstig kobler til disulfidbindingene igjen, skjer påvirkningen kun langs hårets x-akse, og ignorerer bruddet som skjer langs y-aksen.

Disulfidbindinger bør som et resultat bare spille en støttende rolle i historien om hårhelse. Brudd langs y-aksen (lengden) må repareres eller kobles til igjen for å gjenopprette hårets styrke og elastisitet eller som vi liker å kalle det, genuint sunt hår.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *