CategoriesScience Class

Science Class: Sannheten bak Frizz

Det er det hårbegrepet vi «Googler» mest. De aller fleste har opplevd Frizzy hår, og de aller fleste har brukt mye penger på produkter som angivelig skal hjelpe å bekjempe frizz. Det er irriterende.

 

Hvor kommer det fra? Hva forårsaker det? Glem alt du vet. Det er molekylært.

Den vanligste typen frizz oppstår når du er i et miljø med høy luftfuktighet. Men frizz kan også forekomme i kaldt og tørt klima. Frizz kan også skyldes friksjon som gjentatt gniing av hårstråene mot hverandre eller noe annet som en hette, lue eller pute. Og til slutt, det kommer også fra skade.

Vann, hydrogenbindinger + frizz

 

La oss snakke litt om hår på molekylært nivå. Mange forskjellige typer bindinger og interaksjoner i hårets keratinkjeder er ansvarlige for hårets form og styrke. Hydrogenbindinger er en av de reversible typene bindinger. Det er de som gjør vannmolekyler så attraktive for hverandre!

 

Når håret er tørt, vil aminosyrene i keratinkjedene hydrogenbindes til hverandre, noe som bidrar til å holde håret i en viss midlertidig form. Men når vann kommer i nærheten, vil det hydrogenbinde med aminosyrene, avbryte hydrogenbindingene i keratin og endre hårform. Det er grunnen til at vått hår kan styles og formes – når vått hår tørker, reformerer hydrogenatomer bindingene sine med de på nabokjedene av keratin, og holder seg til håret er vått igjen.

 

 

Når innholdet av vann i luften er høyere på grunn av økt luftfuktighet, kommer vannmolekyler fra atmosfæren mye oftere i kontakt med håret. Nøkkelen her er at porøst hår – spesielt kjemisk skadet hår – er mer sannsynlig å absorbere den fuktigheten. Absorbering av overflødig fuktighet kan føre til at hårkutikulaen hovner opp. Når det først svulmer opp, kan vannmolekylene få tilgang til keratinkjedene i det innerste laget av hårstrået, og da vil det dannes flere og flere hydrogenbindinger mellom keratin og vann. Dette fører til at hårstrå folder seg tilbake på seg selv og bøyes opp. Resultatet er frizz.

 

I tørre omgivelser er det mye mindre vann i luften. I dette tilfellet er det ikke forstyrrelse av hydrogenbindinger, men snarere elektrostatisk frastøtning som er synderen. Hår har en tendens til å være negativt ladet; skadet hår enda mer. Disse negative ladningene frastøter hverandre, og motvirker glatt hår. Legg nå til ekstra friksjon, noe som resulterer i ytterligere oppbygging av statisk elektrisitet. I tørr luft og spesielt i kald luft, bygges den ekstra elektriske ladningen opp i håret ditt og resulterer i enda mer frastøting, og flyaways blir vanlig.

Kjemiske behandlinger + krus

Behandling av hår forårsaker også forstyrrelse av nøkkelbindinger.

 

Alt som forårsaker skade på hårkutikula (kjemiske behandlinger er de mest alvorlige, men til og med friksjonen fra håndkletørking eller børsting) kan gjøre håret mer utsatt for frizz fordi det forstyrrer den hydrofobe vannavstøtende forseglingen og øker hårets porøsitet og dermed følsomhet overfor eller absorpsjon av vann.

 

Under en bleking eller en permanent, for eksempel, tvinger kjemikaliene som brukes, hårbåndet til å åpne seg eller svelle og bryte kjemiske bindinger i håret for å omstrukturere eller omforme håret. Disse prosessene kan gjøre håret svakt, sprøtt og utsatt for brudd. Skader resulterer i ekstra negative ladninger, som skaper fenomenet tørr frizz eller flyaways.

 

Det er her syklusen øker. Hvis håret ditt er skadet, kan mer vann komme inn i hårstrået, noe som bryter hydrogenbindinger ytterligere og forårsaker mer frizz.

Sannheten om anti-frizz-produkter

Gitt at frizz er et så vanlig problem er det ingen overraskelse at det er sjampoer, balsamer og serum laget for å bekjempe det.

 

Den kosmetiske kjemidelen av hårindustrien har på en smart måte kommet seg rundt frizz ved å bruke oljer og kationikk (Mykgjørende). Oljer belegger håret og avviser vann, forhindrer eller bremser absorpsjonen av vannmolekyler fra luften. De reduserer også friksjon mellom trådene og fremmer adhesjon mellom trådene. Kationiske polymerer har en permanent positiv ladning, som tiltrekker og fester seg til de negative ladningene på håret, og bidrar til å dempe elektrostatisk frastøting.

 

Alt det vitenskapelige snakket er å si at de fleste av disse produktene i virkeligheten bare fungerer på overflatenivået til håret og ikke adresserer de grunnleggende årsakene til frizz. Hvis du ønsker å komme til bunnen av frizz, er ikke nøkkelen å holde håret fuktighetsfritt eller bruke et tonn av produkt. Du må gjenbygge håret for å gjøre det sterkt igjen.

 

Kort sagt: Sunt hår har mindre frizz.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *