CategoriesScience Class

De fleste produkter er IKKE optimalisert for hår

 De fleste produkter er IKKE optimalisert for hår

 

Ok hør her, vi har alle vært der. Håret ditt ser ikke ut eller føles slik du vil ha det, så du legger til noen (tonnvis av) produkter i rutinen din. Kanskje det er et stylingprodukt for å roe ned frizz, kanskje det er en leave-in balsam slik at håret ditt føles silkemykt – kanskje det til og med er en varmebeskyttende fordi du er i ferd med å rette ut håret ditt for å få det til å oppføre seg.

 

Og sannheten er at overdreven bruk av disse produktene kan på langsiktig ha negative effekter på hårets helse. Vi prøver ikke å bruke skremsels-taktikker her, alle produkter er ikke dårlige, vi liker bare å tro at en less-is-more-tilnærming egentlig er mer.

 

 

Hodebunnen din har sitt eget miljø, det samme har håret ditt – og disse miljøene har optimale nivåer de må holde seg til for å kunne holde seg sunne. Det er her pH kommer inn i samtalen. Håret ditt har en optimal pH-verdi på 4,5 – 5,5 for for å holde seg i balanse. Hodebunnen din holder seg på rundt 4,8-5,5. 

 

Kroppen din regulerer seg selv for å holde disse nivåene i sjakk, men det du kanskje ikke er klar over er at hvert produkt også har sitt eget pH-nivå. Så la oss tenke på hårrutinen til frizzy hår, og hvor mange produkter man har blitt lært opp til at håret ditt trenger… Det er mange forskjellige produkter for håret ditt å ta inn på en gang, og er definitivt ikke i nærheten av den ideelle pH-verdien hår og hodebunn trenger. 

FUN FACT: pH som er for høy, senker faktisk temperaturen der hårproteinene denaturerer. Dette betyr at påføring av produkter med en pH på 6+ faktisk kan gjøre håret mer utsatt for varmeskader med stylingverktøy! 

(Denaturering er når noe «berøves» fra sine opprinnelige egenskaper, f.eks. når vi retter ut krøllete hår)

 

Håret er følsomt for endringer i surhet og alkalitet (pH-verdier), så når miljøet er utenfor de ideelle verdiene , åpnes skjellene på skjellaget (det ytre håret) og hårfibrene svulmer opp. Dette gjør håret utsatt for friksjon og frizz, og reduserer dets styrke og motstand.

 

For mye produkt i håret kan faktisk utfordre den generelle helsen til hårstråene dine over tid, redusere dets styrke og gjøre det mer utsatt for skade eller brudd.

 

Det er her den onde sirkelen starter. Å bruke mye tunge balsam og oljer på håret vil forkorte tiden mellom hårvaskene fordi håret fortere blir fett. Men mange sjampoer er ikke optimalisert med riktig pH eller er formulert for å være non-stripping som påvirker mikrobiomet i hodebunnen og hårsekkene, og mer tid i dusjen kan føre til hygral tretthet. En fancy måte å si at du renser (eller overrenser) og at håret føles tørt. Så, hva gjør du for å dempe denne følelsen? Du tilsetter balsam, leave-ins, oljer … og syklusen starter på nytt.

 

Alt du legger til i hårrutinen din gjør håret ditt trengende, krever mer oppmerksomhet og enda mer produkt, og så videre. Realiteten er at håret ikke ble laget for å ha et produkt på toppen. Hår som ser bra ut betyr ikke nødvendigvis at håret føles bra – eller at det er sunt.

 

Tenk på det på denne måten: hvis du har et utbrudd, kan du bruke massevis av produkter for å dekke det til – primer, concealer, foundation. Dette hjelper på utseendet, men kan resultere i flere kviser senere. Det hadde vært bedre for huden din å bruke en hudhelbredende behandling – kanskje litt AHA eller anti-inflammatorisk aktivt serum og en lett concealer, eller kanskje cc-krem. En og annen bruk av foundation og blush vil ikke i seg selv ødelegge huden din, men det er bedre å forbedre hudhelsen konsekvent enn å pakke på produkter!

 

Sunt hår er nøkkelen til å bryte denne syklusen. Og vi mener helse helt ned på molekylært nivå. Ved å øke helsen til selve håret trenger du mindre produkt. Mindre produkt forårsaker mindre skade. Mindre skade = behov for mindre produkt + styling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *