CategoriesScience Class

Science Class: Sannheten bak skadet hår

Skadet hår. Det er det værste.

Vi skal snakke om alt fra problemer på overflatenivå til den molekylære skaden som skjer hver gang du drar til salongen for en kjemisk behandling.

La oss starte helt i begynnelsen: kutikula. Dette er det ytterste laget av håret, dannet av døde keratiniserte celler som overlapper hverandre i lag, som skjell. Disse styrker og beskytter hårstrået. En sunn kutikula er glatt og flat – og gir håret glans.

Mye hårskader på overflaten.

Når håret er skadet, løfter den ytre kutikula seg og kan bli flisete og slitt. Cellene som normalt overlapper, ligger ikke lenger flatt. Dette fører til grove, matte tråder som er tilbøyelige til å floke seg sammen – når skjellene på skjellaget ikke er glatte, fanger trådene seg og kniper i stedet for å gli forbi hverandre. På sin side har vi en tendens til å trekke hardere i den børsten for å få den gjennom, og gjør enda mer skade som gjør hårstrået skjørt og utsatt for å splitte og knekke.

I tillegg gjør en skadet ytre kutikula eller skadet barriere de indre hårlagene mer sårbare for skade. Tenk på kutikulaen som den første forsvarslinjen for hår. Delte tupper oppstår fordi jo lengre håret har eksistert, jo mer skade har det gjennomlevd. Bare tenk på all skaden som har oppstått bare ved å eksistere ute i verden. (tenk sterke UV-stråler eller luftforurensning) og blir veldig forvitret. I ekstreme tilfeller kan dette håret ha mistet kutikulaen fullstendig, og uten neglebåndet for å holde de stavlignende fibrene i hårets cortex intakt, begynner disse fibrene å slappe av og skille seg, noe som fører til det vi kjenner som flisete tupper.

Hår er også følsomt for endringer i hydrering, eller absorpsjon av vann. Denne oppførselen er sterkt påvirket av surhet og alkalitet (pH-verdier). Alkalisk (høy pH) vann – får håret til å hovne mer opp, noe som resulterer i “åpnede” skjells eller en mer permeabel barriere til hårets indre. Dette gjør håret utsatt for friksjon, frizz og til og med dets evne til å motstå krefter og varme, og reduserer dets generelle styrke og motstand. 😳

Den mest ekstreme skaden skjer på molekylært nivå

Når du legger til eller fjerner farge, eller andre kjemiske behandlinger bryter du bindinger som bidrar til hårets styrke og elastisitet. Dette skjer i det innerste laget av håret, i cortex. Under kjemiske formingstjenester som permanent (krølling) eller relaxers (retting), selektivt brudd og re-forming av disulfidbindinger gjør at håret kan manipuleres til nye former. De kjemiske midlene som brukes i bleking og fargetjenester lar stylister strippe eller legge til farge. Dessverre kan disse kjemikaliene også bryte ned polypeptidkjedene som er ansvarlige for hårets kjernestyrke og elastisitet under prosessen. Med sin struktur så kompromert, vil ikke håret se og føles så bra ut.

Den lille skadeboken

Hårfarger inneholder ofte ammoniakk, som øker pH-verdien i håret og får det ytre laget (kutikulaen) til å svelle dramatisk. Hevelsen av skjellaget lar fargestoffmolekylene passere inn i hårbarken hvor de vil gå sammen for å farge håret permanent. Som med bleking, brukes peroksider – denne gangen for å oksidere de mindre fargestoffmolekylene til større som ikke kan forlate cortex. Dessverre, som vi vet, er oksidasjonsmidler vanskelig å kontrollere, og skaper sideskade på hårets disulfid- og peptidbindinger. Hyppig hårfarging kan også føre til overdreven hevelse i håret som kan resultere i permanent skade.

Permanent bruker varme og/eller kjemikalier for å bryte ned og rekonfigurere håret. I en standard kald permanent legges hår i krøller og et reduksjonsmiddel, typisk ammoniumtioglykolat, tilsettes. Tioglykolatforbindelsen bryter keratins disulfidbindinger, og skiller dem i individuelle cysteiner. Keratinmolekylene tilpasser seg den nye formen på krøllen, og cysteiner får lov til å koble seg til disulfider i denne formen, og låser den fast. Dette skjer enten sakte over tid av oksygenet i luften (som er grunnen til at hår tradisjonelt ikke var ment å være vasket i flere dager etter en perm. Nok en gang løper oksidasjonsmidler fritt og kan forårsake tilfeldig skade på resten av hårets struktur. Til slutt, fordi den nye formen på håret ikke er dens naturlige tilstand, brytes andre bindinger for å vri de forskjøvede polypeptidkjedene, som er under belastning for å beholde sin nye form (tenk deg å spille et spesielt livlig spill av Twister og å måtte holde den posituren selv til å begynne med!) Hår kan konvertere tilbake til sin naturlige tilstand over tid, men mens det er anstrengt, blir det svakere, og det opprettholder skadene som oppstår under den første behandlingen.

Håravslappende midler retter håret kjemisk. De fungerer ved å penetrere skjellaget og cortex i håret for å forstyrre (redusere) og rekonfigurere disulfidbindingene mellom molekyler omtrent som under en permanent, bortsett fra med det motsatte målet å løsne det naturlige krøllemønsteret i stedet for å skape et. Mekanisk kraft (greing) og/eller varme påføres for å rette ut håret, etterfulgt av en nøytraliserende løsning av hydrogenperoksid for å gjenopprette de kjemiske bindingene som vil holde håret sammen i sin nye form. Som med permanenter, kan denne prosessen gjøre håret svakt, sprøtt og utsatt for brudd – noe som er enda verre når skadelige kjemikalier som hydroksyder brukes i stedet for glykolater.

Retting og krølling av hår fører til at hydrogenbindingene som holder keratinkjedene sammen brytes og reformeres i en ny posisjon. Denne prosessen lar keratinkjedene bevege seg litt rundt og innta en midlertidig stilling som resulterer i rettet hår. Hydrogenbindinger tilbakestilles enkelt når håret er vått, og derfor vil denne typen stil normalt ikke vare forbi din neste sjampo.

Imidlertid bryter overdreven varme ned cortex og skader keratinkjeder, noe som resulterer i tørt, glansløst eller krusete hår. For høy temperatur brukt på veldig vått hår kan også fange vannmolekyler mellom keratinkjeder, noe som forårsaker bobledeformasjoner i hårskaftet ettersom disse molekylene varmes opp til kokepunktet uten en klar vei for å unnslippe som fører til forringelse av skjellaget og ytterligere hårbrudd.

Alt dette for å si, vi sliter håret vårt gjennom mye. Og kanskje, enda mer enn du var klar over, skjer på et nivå vi ofte ikke kan se etter styling eller kjemisk behandling. Det tilbakevendende temaet for salongbesøk er kontinuerlig brudd eller forstyrrelse av polypeptidkjedene. Dette er enhetene som er ansvarlige for hårets styrke og elastisitet, og det er fornuftig at når disse er skadet kan håret se ut og føles alvorlig utmattet.

Men ikke få panikk! Sann fornyelse er mulig hvis du forstår hvordan og hvor skaden skjer, og viktigst av alt, hvordan du kommer til den. Ved å forstå skade på det vitenskapelige nivået, klarte vi å finne løsningen som forstår biologien til håret ditt, slik at du sitter igjen med styrke, mykhet, glatthet og sprett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *