CategoriesScience Class

Den dynamiske verden i hårfibrene

Hva vet du egentlig om hår? Visste du at det ikke er en statisk, fysisk ting? Det er en dynamisk struktur i konstant bevegelse. Du har nok hørt ordtaket “håret er dødt” flere ganger – med det er litt misvisende. Det er mye som skjer der inne, akkurat nå, mens du leser dette.

Når hårcellene kommer ut av huden, blir de utsatt for oksygen og dør mens de blir tettpakket med filamenter av proteinet keratin. Mens disse hårcellene er døde, fortsetter flere kjemiske bindinger å dannes og reformeres, noe som betyr at hvert enkelt hårstrå (død eller levende) hele tiden endres, brytes og kobles til igjen.

Når du ser på et enkelt hårstrå, kan du se det som en slank, solid strenglignende forlengelse. Kanskje du aldri har tenkt så mye på det. Men hår er et komplekst biosubstrat med mange, mange lag.

Et enkelt hårstrå har 3 hovedlag. Under et mikroskop ser det ytre laget av hår, skjellaget, ut som overlappende skifer på et tak. Dersom håret er sunt ligger det flatt, de er porøse og kan absorbere og holde på fuktighet. Et usunt hår der imot ligger ikke flatt – de lar fuktighet komme inn og slippe ut, noe som forårsaker krus og tørrhet.

K18_Mask_50ML_Helix5

Hårets kompleksitet blir tydeligere når vi beveger oss fra skjellaget til innsiden av den midtre cortex, som er okkupert av kortikale celler fylt med filamenter av proteinet keratin. Hår består av keratin, et slags molekyl som er satt sammen av aminosyrer trukket ende-til-ende. Disse strengene eller kjedene av aminosyrer er ordnet i en veldig spesiell rekkefølge som gir det resulterende proteinet visse egenskaper. cortex, inneholder bunter av fibrøst protein og gir mesteparten av hårets styrke og elastisitet. Det huser også melanin, pigmentene som gir håret sine forskjellige farger.

I cortex vil keratin-tråder selv settes sammen til en spiral (en spiralformet form som er dannet av flere proteinkjeder). Disse kveilede spolene danner bunter av mellomfibre, som igjen veves sammen for å danne filamenter og fibriller, som til sammen utgjør hårfibrene.

Se for deg et tau. Det er ikke én enkelt fiber, men snarere sammenvevingen av mange, mange mye mindre tråder. På egen hånd kan en liten streng ikke bære mye vekt; men når den kombineres med dusinvis av andre til et tau eller kabel, kan det bære mye vekt!

Håret er strukturert på samme måte. Den grunnleggende strukturen som dannes av aminosyrekjedene er a-helixen. Tenk på den kveilede ledningen til gammeldagse telefoner eller spolen til en fjær. Denne spiralen pares med en annen spiral for å danne en dimer, eller en spiral. Deretter flettes disse strukturene sammen med andre i stadig mer komplekse bunter av fibre

FUN FACT: Måten cellene i hårbarken er ordnet på, påvirker formen – enten den er rett, krøllete eller bølgete. Skjellaget kan variere i porøsitet, eller evne til å tillate inngang (og tap) av vann; dette påvirker også mange funksjoner i håret … inkludert den beryktede frizzen!

Når håret behandles med varme eller kjemikalier for å rette ut eller endre fargen, brytes noen av bindingene som holder keratinkjedene sammen midlertidig. For eksempel endrer endringer i surhet eller alkalitet (pH) måten keratiner binder seg på. Overforbruk av kjemiske produkter kan permanent endre måten keratin bindes på.

Når håret blir skadet, brytes polypeptidkjedene (keratinkjedene) som utgjør den indre strukturen til hårstråene. Disse kjedene er ansvarlige for hårets styrke og elastisitet, så når de svekkes eller kobles fra, mister håret sin spenst – eller utseendet og følelsen til sunt hår.

Når du reiser inn i de innerste hårlagene for å nå kjernepolypeptidkjedene (keratinkjedene), har K18Peptide™ akkurat den riktige størrelsen og molekylstrukturen for å passe inn og koble sammen ødelagte keratinkjeder og reforme eventuelle disulfidbindinger. Denne gjenkoblingen er det som fornyer håret for det som nye utseendet og følelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *